Minggu, 25 September 2016

Cap Jai Goreng



~  Daging  sapi  potong  2 x 4 x 1  cm
~  Daging  ayam  potong  seperti  babi
~  Udang  buang  kulitnya  belah  punggungnya
~  Bakso  sapi  dan  bakso  ikan  belah  jadi  2
~  Hati  ampela  ayam  rebus,  potong  menurut  selera
~  Kekian  goreng   ( resep  kekian )
~  Bakwan  udang  goreng   ( resep  bakwan  udang )
~  Wortel  potong  bulat,  sawi  hijau,  sawi  putih,  kembang  kol
~  Bawang  putih  cincang  kasar
~  Daun  prei  potong  3  cm
~  Saos  tomat  botolan,  kecap  raja  rasa
~  Garam,  gula,  vetsin,  merica
~  Air  kaldu  daging   ( dari  rebusan  daging )
~  Maizena  cairkan  dengan  sedikit  air
@  Tumis  bawang  putih  dan  daun  prei
@  Masukkan  babi,  ayam,  udang,  hati  ampela  dan  bakso
@  Masukkan  wortel,  kemudian  masukkan  air  kaldu
@  Masukkan  semua  bumbu,  masak  hingga  mendidih
@  Terakhir  masukkan  maizena 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar