Sabtu, 24 September 2016

Mie Goreng



~  Mie  basah / mie  telur  lebar
~  Daging  babi  potong  2 x 4 x 1  cm
~  Daging  ayam  potong  sama  dengan  babi
~  Udang  buang  kulitnya  belah  punggungnya
~  Sawi  hijau
~  Bawang  putih  cincang  kasar
~  Daun  prei  potong  3  cm
~  Kecap  manis,  kecap  raja  rasa
~  Garam,  gula,  vetsin,  merica
~  Air  kaldu  daging   ( dari  rebusan  daging )
@  Kalau  memakai  mie  telur  kering,  rebus  dahulu
@  Tumis  bawang  putih  dan  daun  prei  dengan  minyak  babi
@  Masukkan  babi,  ayam  dan  udang
@  Masukkan  air  kaldu  secukupnya,  masukkan  semua  bumbu
@  Setelah  mendidih,  masukkan  mie  dan  sawi  hijau,  aduk  rata
@  Tutup  wajan  atau  panci,  masak  hingga  air  menyusut

Tidak ada komentar:

Posting Komentar